Karoliina Poiksalo-Sävilahti

karoliina.poiksalo(a)gmail.com
Pirkkala, Finland

Kouluttaja | Konsulttikouluttaja
ICT & Media + Peliala

© Karoliina Poiksalo-Sävilahti
All rights reserved.

Tässä 5 vinkkiä markkinointisi nousukiitoon, ole hyvä!

Yrittäjyys on vaikeaa. Se on aina ollut vaikeaa, mutta nykypäivänä yrittäjän vaikeudet selviytyä kustannuksista ovat saavuttaneet täysin uusia ulottuvuuksia. Jo se, että kilpailijoita tietyillä aloilla on melkein enemmän kuin asiakkaita, pakottaa yrittäjän ajattelemaan ihan eri tavalla. Erilaistu tai kuole, sanoo Trout ja Havren, eivätkä he ole tässä kovinkaan väärässä. Jos keksit täysin uuden tuotteen markkinarakoon, hienoa! Meille muille, keskitytään tekemään omasta liiketoiminnastamme vastustamatonta. Jos tuote on kunnossa, jatketaan markkinoinnilla.

1.Suomessa on totuttu tietynlaiseen tasoon esimerkiksi löydettävyyden ja asiakaspalvelun suhteen. Kun suomalainen tulee Espanjaan, kaikki normit voi saman tien kyseenalaistaa:

2. On normaalia, että yritystä ei löydä. Yritys löytyy paikallisilta Keltaisilta sivuilta ilman logoja ja hintoja, saati sitten suosituksia. Yritystä ei löydä, vaikka osapuilleen olisi osoitetiedot siellä sivuilla kunnossa.

3. Ei ole näkyviä bannereita tai mainostusta. Pahimmassa tapauksessa yritys toimii kerrostalon viidennessä kerroksessa, josta tieto löytyy kerrostalon sisällä olevasta plakaatista.

4. Vaikka puhuisit täydellistä espanjaa tai englantia, ajattelette eri tavalla. Asiat pitää vääntää rautalangasta ja varmistaa useita kertoja.

5. Jos et ole palveluun tyytyväinen, harmi juttu. Mene toiseen paikkaan, jos ei miellytä.

6.  Jos laitat palautetta Facebookiin, Googlen palveluihin tai muihin sosiaalisiin välineisiin, asiaa pahoitellaan, mutta sinä olet silti väärässä. Harmi juttu.

 

Okei, ei kaikki yritykset täällä ole tuollaisia, mutta itse olen tällaisia kokenut jo muutamaan kertaan. Yksi pahimmista oli eräs brittiomisteinen kauneudenhoitoalan yritys, jossa tarjottiin muun muassa kynsi- ja ripsipalveluja. Paikka vaikutti ihan validilta ja tekijä osaavalta. Asiakaspalvelu oli kuitenkin aivan roskaa: huonoa viestintää, vittuilua ja tappelua asiakkaan kanssa. Työn taso oli myös ala-arvoista, nykyisellä tekijälläni kesti 1,5h korjata tämän virheitä. Onpahan mieheni käynyt vaihdattamassa iphonen lasia vääränväriseen kopioon tupakansavuiseen kellariin, jonka nettisivut näyttivät tasoa paremmilta. Ei vaan voi tietää.

Suomessa tällaiset yritykset eivät kauaa sinnittelisi. He eivät pärjäisi alalla eivätkä jaksaisi omaa toimintaansa kehittääkään. Kuitenkin huomaan paljon suomalaisia yrityksiä Espanjassa tai Suomessa, jotka saavat yrittäjyytensä nousukiitoon pelkällä markkinoinnin innovoinnilla tai hienosäädöllä. Tässä 5 erinomaista vinkkiä markkinoinnin kehittämiseen, jotka myöskin mukailevat markkinointitapojen ja -välineiden vuoden 2020 trendejä:

1. Hyvä Word-of-mouth parantaa näkyvyyttä ja tuo lisää asiakkaita

Jotta ihmiset puhuvat sinusta suurimmaksi osaksi hyvää, sinun pitää loistaa asiakaspalvelussa. Tee hyvin mitä lupaat, ole ystävällinen ja puhu totta. Ymmärrä ja vastaa kritiikkiin, pahoittele epäonnistumista. Pieni hymynkare tuskin haittaa. Kun asiakas kokee olevansa hyvin palvelulta ja arvokas, pieni myyminen sivulauseessa ei myöskään saa huonoa vastakaikua vaan suosittelua. Kiinnitä huomiota asiakaspalveluun!

2. Pidä tavoitteesi aina mielessä

Kaiken toimintasi pitäisi mennä liiketoiminnan tavoitettasi kohti. Tee konkreettinen tavoite ja sisäistä se. Suunnittele markkinointitoimenpiteesi sen mukaan, mitä haluat saavuttaa. Kun tiedät sen, käytä sellaisia kanavia, joissa asiakkaasi on. Harkitse viestiäsi kohdeasiakkaasi mukaan ja mukaudu. Ole kuitenkin aito. Jos prioriteettisi on tavaran tai palvelun myynti, eikä asiakkaan ongelman ratkaisu, se näkyy kyllä. Olet pahasti hakoteillä nykypäivän yritystoiminnassa.

3. Käytä sosiaalisen median välineitä markkinointivälineinä

Asiakkaasta välittäminen on vuoden 2020 trendi. Helppo tapa päästä lähelle asiakasta on nykypäivänä sosiaalinen media. Käytä somen tarjoamia markkinointikeinoja parantaaksesi asiakkaan sitouttamista esimerkiksi tietoja keräävällä mainonnalla kuten Swipe-up -mainoksilla tai Call-to-action -napeilla. Voit kuitenkin tehdä jo paljon sillä, että käyt vaikka katsomassa prospektiesi Instagram-sivuja, tykkäät ja kommentoit. Edelleen, ole aito. Muista, että some-sivusi tykkäyksillä ei ole niin paljon väliä kuin sillä, että saat asiakkaat kiinnostumaan palveluistasi sekä tavan lisätä heidät omaan CRM-järjestelmääsi potentiaaliseksi asiakkaaksi. Sinulla on liiketoiminta pyöritettävänä!

4. Ole järjestelmällinen

Mitä tahansa teetkin, tee se systemaattisesti ja tavoitehakuisesti. Markkinointia voi tehdä ilman myyntiä, mutta myyntiä ei voi tehdä ilman markkinointia. Salaisuus on vain se, että markkinointisi on suunniteltua ja järjestelmällisesti ja monikanavaisesti suoritettua. Älä siis läiski menemään vaan toimi suunnitelmasi mukaan järjestelmällisesti ja kirjaa tulokset. Käytä tuloksia apuna seuraavan kampanjasi suunnittelussa ja pyri aina parempaan oppimalla edellisestä.

5. Analysoi toimintaasi ja muokkaa sitä tarpeen mukaan

Käytä työkaluja, joiden avulla saat kerättyä tietoa potentiaalisista asiakkaista tai esimerkiksi nettisivujesi vierailijoista. Näiden avulla saat tehtyä kohdennetumpaa markkinointia ja saavutat parempia tuloksia. Kerää dataa prospekteistasi sekä onnistumisistasi ja analysoi sitä. Kuljetko tavoitettasi kohti? Jos et, korjaa virhe ja kokeile uudestaan.

 

Yrittäjyydessä työn vapauden lisäksi parasta on se, että sinä start-up tai pk-yrittäjänä voit leikkiä ja kokeilla hyvinkin vapaasti. Ota siitä kaikki irti. Pahimmassa tapauksessa ideasi ei onnistu, mutta opitpahan tekemään jotain muuta onnistuaksesi! Parhaimmassa tapauksessa sinusta tulee maan trendikkäin suunnannäyttäjä, jolle maailma aukeaa mahdollisuuksien mekkana aivan niin kuin kodin seinät pikkulapselle permanenttitussit molemmissa käsissä.

Thanks for downloading!

Top