Karoliina Poiksalo-Sävilahti

karoliina.poiksalo(a)gmail.com
Pirkkala, Finland

Kouluttaja | Konsulttikouluttaja
ICT & Media + Peliala

© Karoliina Poiksalo-Sävilahti
All rights reserved.

Osaatko laajasti vai syvästi?

tyttö tietokoneella, illustraatio

Onko parempi olla syvääkin syvempi asiantuntija yhdessä asiassa vai osata laaja-alaisesti vähän kaikkea?

Riippuu näkökulmasta. Ja vähän kaikesta.

Esimerkiksi, isossa yrityksessä voit toimia asiantuntijana tiimissä, joka kokoaa jokaisen osallistujan syvän osaamisen monialaisesti kohti laskelmoituja kokonaisvaltaisia päätöksiä. Toisten työ on ajatella isoa kuvaa ja viedä yritystä strategisesti toivottuun suuntaan. Olet antanut juuri sen panoksen, mihin sinut on palkattukin. Kaikki ovat tyytyväisiä. Se jokapaikan höylä on todennäköisesti kirjaamassa näitä päätöksiä tässä tiimissä. 

Työskennellessäni PK-yrityksissä ja erityisesti koulutusalalla olen huomannut monipuolisen osaamisen olevan valttikortti. Olen suunnitellut ja rakentanut uutta hyvinkin kokonaisvaltaisesti,mutta aina lisää opiskellen ja näitä syvällisen tiedon osaajia hyödyntäen. Olen aina ollut hyvä ajattelemaan sitä isoa kuvaa ja suunnitellut projektin useat näkökulmat huomioon ottaen. Näin saan harjoittaa myös toista intohimoani, uuden oppimista. Pilotteja syntyy, ja niistä opitaan ja kehitytään. 

Työnhaussa olen päätellyt, että syvällinen tieto ja asiantuntijuus ovat se valttikortti. Mikäli syvä osaaminen ja kokemus kohdentuu suoraan haettavaan työhön, se on helpompi havaita hakemuksesta ja päästä haastatteluun. Toki työmahdollisuudet ovat rajalliset. Laajan osaamisen kirjaaminen työhakemukseen kuulostaa helposti selittelyltä, eikä riitä pariin kappaleeseen. Todennäköisesti rekrytoijan kiinnostus herpaantuu vähintään puolivälissä, riippuen verkkokirjoittamisen taidoista ja esim. F-mallin käytöstä. On vähän säkästä kiinni, että osaako kirjoittaa oikeasti rekrytoijalle tärkeät asiat hakemukseen. Mutta osaaminen kohdentuu monenlaisiin positioihin.

Omaan luonteeseeni ja omatoimiseen työskentelutapaani ei sopisi mitenkään yhden aiheen syvällinen asiantuntijuus. Nyt, kun minulla on vapaa-aikaa, kehitän itseäni päivän fiiliksen mukaan. Tänään olen kiinnostunut markkinointivideon luomisesta ja huomenna minua kiinnostaa suunnitella draw.io-ohjelmalla tyylikäs nettisivusto alustateknologiaa käyttäen. Ensi viikolla ehkä haluankin pohtia näiden strategiasuunnitelmaa ja bisnesmahdollisuuksia kansainvälisesti, mutta sitä seuraavalla viikolla kiinnostaisikin eniten kuunnella verkostoani ja kopitella ideoita markkinointitempauksista. Tärkeää toki on, että kiinnostuksen kohteet muodostavat järkevän kokonaisuuden ja täydentävät aiempaa osaamistani.

Minä osaan paljon ja laaja-alaisesti, mutten muista kaavoja tai termejä ulkoa. Kehityn ja kehitän. Niin ammattilaisena kuin ihmisenäkin.

,

Thanks for downloading!

Top