Karoliina Poiksalo-Sävilahti

karoliina.poiksalo(a)gmail.com
Pirkkala, Finland

Kouluttaja | Konsulttikouluttaja
ICT & Media + Peliala

© Karoliina Poiksalo-Sävilahti
All rights reserved.

Mitä jos se oletkin sinä, jolla on asennevamma?

Meidän perheellä oli aika näkyvä profiili paikkakunnalla, jolla asuin lapsena. Leima kuumalla rautatalikolla painettiin kankkuun jo nuorella iällä. Vanhempani toimivat hyvin julkisissa ammateissa, joten he olivat tuttuja kaikille koulussa istuneille tai rippikoulussa tai kirkonmenoissa käyneille. Vanhemmistani alettiin keksimään mitä erikoisimpia valheita ja niitä jostain syystä uskottiin. No, me lapset saimme osamme ja meidät ihmisinä määriteltiin täysin. Kun perättömistä asioista kiusataan tarpeeksi, ihmisestä tulee varautunut ja lopulta katkera epäreilusta kohtelusta. Näin kävi minulle, ja koin vaikeuksia luottaa ihmisen tarkoitusperien luonteeseen.  Aloin varautua loukkaukseen joka kerta kun tapasin uuden ihmisen paikkakunnallani. Myöhemmin tämä opittu itsesuojelumekanismi siirtyi opiskelupaikkakunnalleni. Katkeroitunut tai ei, minuun on selkeästi juurtunut asennevamma.

 

 

Sittemmin opin ymmärtämään paremmin ihmisen käyttäytymistä ja ryhmäpaineen voimaa. Mielipiteet tiettyihin asioihin on helppo yhdistää ihmiseen tai yrityksen keulakuvaan. Tästä syystä yleensä toimari saa ensimmäisenä fudut, kun yrityksellä menee huonosti. Ei se reilua ole, mutta katsojista tuntuu vähän paremmalta. Mutta, kerron pienen salaisuuden: Ei se sen toimarin vika yksin ole, että alkoi mennä huonosti. Harmi vaan, että yrityksen jäljelle jääneet työntekijätkin alkavat syyttää irtisanottua kaikista ongelmista.

Kaikkein pysyvin vamma on asennevamma. Asennevamma tarkoittaa sitä, kun sinulla on kieroutunut asenne jotakuta tai jotain asiaa kohtaan. Kieroutuma voi johtua mm. huonosta kokemuksesta, opitusta, kuulopuheista tai vääränlaisesta markkinoinnista. Asennevamma syntyy, kun et voi nähdä tai suostu näkemään asiaa muulla tavalla. Näkökantasi on rajoittunut jostakin syystä.

Parasta asennevammassa on, että se voidaan korjata. Pahinta, että se korjaantuu vain, jos itse haluaa. Ketään ei voi pakottaa muuttamaan omaa asennettaan, vaikka kuinka asian selittäisi toisin. Muutos on lähdettävä itsestä.

Esimerkkini voisi vaikuttaa siltä, että minulla oli oikeus luoda asennevamma. “Mulle oltiin ilkeitä, nyt mä voin olla vihainen aina” – juu, en voi. Me emme ole enää lapsia vaan meidän on tarkoitus kasvaa ihmisenä ja ajatella useampaa näkökantaa. Minkä takia ihmiset, jotka joskus ovat toimineet mielestäni väärin, joutuisivat kärsimään siitä aina? Tai miksi myöhemmin tapaamani ihmiset joutuisivat kärsimään jostain, mikä ei liity heihin mitenkään? Siinä tapauksessa joka ikinen meistä tulisi kärsimään jostakin elämämme vaiheessa tapahtuneesta konfliktista jälkeenpäin.

 

Kuulostaako tämä hassulta?

 

Voin aika varmasti sanoa, että jossei jokaisella niin lähes jokaisella ihmisellä on asennevamma jostain asiasta. Niin vaan tapahtuu. Meille muodostuu vääränlaisia kuvia asioista ihan vahingossa tai vaikutuksen alaisena. Kuinka moni tietää, että Johanna Tukiainen on erittäin hyvin menestynyt koulussa ja taitava henkilöbrändääjä? Tiesitkö, että ydinvoima on yksi kaikkein turvallisimmista energiamuodoista? Haita ei myöskään ole rationaalista pelätä ihan niin paljoa, sillä jopa koiran hyökkäykseen kuolee enemmän ihmisiä kuin haihyökkäykseen .

 

Mindblowing, vai mitä?

 

Noniin, nyt sinulle on kerrottu, että sinulla on asennevamma. Onko asennevammastasi jotain haittaa sinulle tai ympäristöllesi? Jos ei, senkun annat asian olla. Voit hyväksyä, ettet ole täydellinen. Jos asennevammastasi on haittaa sinulle tai ympärilläsi oleville, suosittelen näkökannan muokkaamista ja erilaisten näkökulmien miettimistä. Onko mielipiteesi tosi? Mihin perustat tämän kannan? Onko vamman taustalla jokin ikävä yksittäinen kokemus tai jokin muu asia, jonka olet antanut määritellä koko kannan? Jos huomaat, että asenteesi saattaa olla väärä, mutta sinulla ei ole aikaa tai energiaa alkaa etsiä toisia näkökulmia, voit aloittaa irtautumisen asennevammastasi hyväksymällä mahdollisuuden toiseen näkökantaan. Tämä todennäköisesti parantaa sinun suhtautumistasi (lue: asennettasi) ja se olio sisälläsi lopettaa sisuskalujesi syönnin ja luidesi kalvamisen. Minusta sekin kuulostaa aika kivalta.

 

Vaikka sinä olisit edistynyt ihminen ja alkaisit avartamaan katsomustasi, kaikki eivät niin tee. Pointti kuitenkin on, ettet anna sen lannistaa sinua. Jos se ei oikeastaan vaikuta sinuun muuten kuin pahoittamalla mielesi (joka ei tietenkään ole yhtään kivaa), annetaan asian olla. Harmi, mutta niinkuin on jo käyty läpi, vain henkilö itse voi vaikuttaa asennevammaansa. Älä sinä anna toisen ihmisen asennevamman vaikuttaa sinuun ja naapuripihan kukat ovat värikkäämpiä ja tuoksuvat vieläkin paremmalta.

 

 

 

 

Thanks for downloading!

Top