Karoliina Poiksalo-Sävilahti

karoliina.poiksalo(a)gmail.com
Pirkkala, Finland

Kouluttaja | Konsulttikouluttaja
ICT & Media + Peliala

© Karoliina Poiksalo-Sävilahti
All rights reserved.

Ei kenenkään tarvitse mitään osata, meillähän on AI!

Valmistuessani sain veljeltäni kortin, jota nauroin katketakseni muutaman sekunnin ajan. Kortti oli hyvin ajankohtainen aiheessaan ja kuvasi, että olen saavuttanut todella korkean osaamisen tason. Tämän fiksummaksi ei vain voi tulla! Vitsihän tämä on, mutta koin uurastukselleni arvoisensa maininnan tuossa kortissa.

Card, where do we need AI as we have you

Hyvän olon myötä aloin miettimään kortin tekstiä. Tekoälyn tarkoitushan ei ole korvata ihmisen osaamista vaan toimia tukena prosessissa. Miksi ikinä kieltäytyisin työtä tehostavasta ja aikaa säästävästä avusta? Kun nykyinen osaamistaso on saavutettu kouluttautumalla, tekoäly vasta pääsee oikeuksiinsa. Kun aloin hyödyntämään tekoälyä mm. ChatGPT:n tai Midjourneyn avulla, minun piti opetella promptaamaan sekä kysymään oikeita asioita oikealla tavalla. Osaamistasoni vasta mahdollisti sen, että tekoälystä oli ajallista ja tietotaidollista hyötyä.

Tekoäly alkaa olla laajasti tuttu käsite ammatillisessa maailmassa. Juha-Pekka Finnilä syvensi osaamistani aiheesta ensimmäisenä omalla intohimoisella tavallaan. Matleena Laakso jakaa todella monipuolista osaamistaan mm. tekoälyn hyödyntämisestä opettajana. Antti Merilehto AI-guruna puhuu tekoälyn hyödyntämisestä monialaisesti ja monipuolisesti. Oman selauskäyttäytymiseni vuoksi algoritmit esittelevät kymmeniä AI-työkaluja, joita voisin käyttää omissa töissäni. Kaikissa lähteissä kuitenkin tulee esiin sama sanoma: tekoäly on tuki ja osaaminen tulee opettelemalla ja harjoittelemalla. Leikkaa-liimaa -tekniikan tuoma hyöty jää laihaksi melko nopeasti.

Osaaminen on paljon muutakin kuin opittua tietoa ja ohjeita näytöllä. Osaamiseni sisältää tiedon ja taidon, jotka olen sisäistänyt oppimisprosessin avulla, sekä asenteen, joka minulla on positiivinen mm. motivaationi vuoksi. En ole voinut ladata itseeni tällaista kognitiivista kokonaisuutta sekunneissa tekoälyn avulla. Vaikka sellainen Scifi-leffojen esittelemä taidon latausmahdollisuus olisi aika siisti mahdollisuus, meidän pitää edelleen vaivautua opettelemaan asioita, ja lisäksi kehittää osaamista omaa kognitiivista kuormitusta tarkkaillen. Tekoäly välineenä pystyy auttamaan näissä kaikissa. En ikinä väheksy tiedekirjallisuuden tai muun lähteen tärkeyttä, mutta tekoälyllä on osansa tässä oppimisprosessissa. 

, , ,

Thanks for downloading!

Top